Responsive design

Nederland kende in 2012 meer dan 7 miljoen mobiele internetgebruikers. Om die reden wordt het steeds belangrijker dat een website op meerdere platformen (tablet, smart Phone) werkt. Een nieuwe oplossing daarvoor is responsive design.

Wat is dat, responsive design?

responsive-design1Wanneer je iemand hoort die zegt dat zijn/haar website responsive design is, betekent dat feitelijk dat de genoemde website toegankelijk is gemaakt voor tablets, smartphones en computer. Zo schaalt een responsive website bijvoorbeeld automatisch de vormgeving naar een optimaal formaat. Elementen, daarmee bedoelen we highlights, sliders, banners enzovoort, van de website krijgen een nieuwe positie en worden opnieuw uitgelijnd. Op die manier werkt een website optimaal!

 

Is het onderhoud van een website met responsive design ingewikkeld?

Dat is een zeer essentiële vraag die eenvoudig beantwoord kan worden. Het grootste voordeel van responsive design is misschien wel dat je maar één website hoeft te onderhouden. Je kunt met dezelfde content alle platformen aanspreken. Dit voorkomt verwarring en scheelt uiteindelijke administratieve tijd. Juist omdat responsive design vanuit de URL’s werkt, blijven de links naar content gelijk.


Zoekmachine optimalisatie (SEO)

De SEO-marketeers, Google- en Bingbot, prijzen responsive design ook aan. Zij maken geen onderscheid tussen de verschillende vormgevingen. Dit is gelegen in het feit dat er puur HTML wordt uitgelezen door de robots. De SEO-regels zijn voor zowel mobiele als klassieke websites gelijk.

 

Geen ingewikkelde detectie

Omdat er gebruik gemaakt wordt van dezelfde content, hoeft er niet gedetecteerd te worden op welk platform de website draait.
Omdat hiervoor geen standaard regels zijn ingesteld, is detectie vrij ingewikkeld. Daarnaast is detectie, aangezien de techniek niet stil staat, al snel verouderd.


Tekst is leesbaar zonder in te zoomen

Standaard websites worden op een mobiel over het algemeen volledig getoond. Helaas komt dit de leesbaarheid niet ten goede. Doordat het responsive design de website opnieuw positioneert en de lettergrootte automatisch wordt aangepast, is de tekst goed leesbaar zonder in te zoomen.

responsive-design2

 

Agenda

DE REE archiefsystemen is gesloten op:

- Tweede Paasdag
- Koningsdag
- Hemelvaartsdag
- Tweede Pinksterdag
- Eerste en Tweede Kerstdag
- Nieuwjaarsdag

Op 1 juni 2023 zijn wij vanwege de viering van ons 25-jarig jubileum vanaf 13.00 uur gesloten.

Workshops:

Woensdag 10 mei 2023
Dinsdag 12 september 2023
Maandag 6 november 2023

Gebruikersdag:

Maandag 27 november 2023 bij Het Utrechts Archief