< terug naar het overzicht

Beeldbank

Beeldcollecties en de historisch topografische atlas in MAIS-Flexis

Na het succesvol afronden van de training Beeldbank is de deelnemer in staat zelfstandig collecties met “stilstaand” beeldmateriaal (zoals een prentbriefkaartencollectie of een historisch topografische atlas) in MAIS-Flexis in te richten, de toegangen en bestanden te beheren en middels internet te ontsluiten. De training Beeldbank is bedoeld voor organisaties die digitale beeldcollecties met behulp van MAIS-Flexis willen gaan beheren en ontsluiten. Aan de hand van specifieke vereisten die een rol spelen bij het beschrijvingsproces van beeldmateriaal worden de mogelijkheden van MAIS-Flexis voor het inrichten en beheren van beeldcollecties besproken, zoals de juiste keuze van beschrijvingssoorten voor beeldmateriaal en de correcte inrichting van het uitvoerdocument voor www.archieven.nl. Daarnaast is er aandacht voor het beheer, bewerken en prepareren van (grote hoeveelheden) digitale beelden. Er wordt geoefend met het converteren en schalen van beeldbestanden met behulp van beeldbewerkingsoftware, het plaatsen van beeldbestanden op archieven.nl en het ontsluiten van de beeldcollectie op internet. De training wordt afgesloten met een inhoudelijke discussie over de publicatie en gebruik van beeldmateriaal bij toegangen op internet. 

Onderwerpen

  • Geschikte archiefeenheidsoorten en flexvelden
  • Uitvoerdocumenten in MAIS-Flexis
  • Bestandsformaten kiezen en bewerken voor internet
  • Beeldcollecties middels internet ontsluiten
  • Inhoudelijke discussie


Doelgroep

  • Gebruikers en beheerders van beeldtoegangen


Voorkennis

  • Training Inventariseren met MAIS-Flexis
  • Ervaring met het gebruik van MAIS-Flexis
  • Training Uitvoerdocumenten en rapportages  (of vergelijkbare praktijkervaring met MAIS-Flexis)


Duur: 1 dag


Aanmelden voor deze training kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er wordt dan contact met u opgenomen.
 

Wilt u deze cursus organiseren bij u op locatie, lees dan de  'Algemene voorwaarden Trainingen'  voor meer informatie en neem contact op met ons kantoor voor het maken van een afspraak.

Agenda

DE REE archiefsystemen is gesloten op:

- Tweede Paasdag
- Koningsdag
- Hemelvaartsdag
- Tweede Pinksterdag
- Eerste en Tweede Kerstdag
- Nieuwjaarsdag

Op 1 juni 2023 zijn wij vanwege de viering van ons 25-jarig jubileum vanaf 13.00 uur gesloten.

Workshops:

Woensdag 10 mei 2023
Dinsdag 12 september 2023
Maandag 6 november 2023

Gebruikersdag:

Maandag 27 november 2023 bij Het Utrechts Archief

 

Aanmelden nieuwsbrief