Transcriberen

Handgeschreven teksten (documenten) hoeven niet langer onvindbaar en onleesbaar te zijn.
De digitale bezoeker is steeds meer gewend om op een zoekvraag antwoord te vinden.
Inventarisnummers zijn tegenwoordig vaak al digitaal doorzoekbaar. Het is voor een bezoeker niet altijd gemakkelijk om resultaat te vinden bij de gestelde zoekvraag, omdat de handgeschreven tekst niet doorzoekbaar is. Een bezoeker heeft daarom vaak al enige voorkennis van een archief nodig , om te vinden wat hij of zij zoekt.

De transcriptietool ondersteunt het “full-text“ zoeken door de scan en is in staat de inhoud van de scan en de handgeschreven tekst met elkaar te verbinden.

Dit houdt in dat handgeschreven documenten, eenmaal getranscribeerd, regelmatiger online bezocht zullen worden.

tekst-door-bril

En hoe gaat dat dan in zijn werk?

 • Kun je ook thuis transcriberen vanuit je luie stoel?
  • Jazeker, ook dat kan!
   Het maakt niet langer uit of je in de buurt van het handgeschreven document bent of op een regenachtige dag in je luie stoel zit met een laptop op schoot. De Transcriptietool is via het internet te benaderen en op die wijze voor velen bereikbaar. Iedereen kan transcriberen!

   Deze tool maakt het mogelijk om met hulp van de ‘crowd’, gescande, historische documenten te ontsluiten en voor iedereen leesbaar te maken.

 • De transcriptietool, hij werkt als volgt
  • Zoals genoemd wordt er een relatie gelegd tussen de inhoud van de tekst op de scan, en de scan zelf. De scans die getranscribeerd zijn, hebben daardoor ook een relatie met het inventarisnummer en de toegang.

   Vrijwilligers en professionals kunnen met behulp van deze module snel en nauwkeurig transcripties maken die vervolgens via MAIS-(M)DWS, op uw website, en op archieven.nl gevonden en gelezen kunnen worden.

   voorbeeld transcriptie

   Voordat u kunt gaan transcriberen is het wel noodzakelijk dat u van de archiefdienst, die de scan op archieven.nl aanbiedt, toestemming hebt gekregen en u een account hebt aangemaakt.

   Op deze wijze kunnen veel mensen bereikt worden die plezier hebben in het doorzoekbaar en leesbaar maken van handgeschreven historische teksten.
   Met dit in gedachte hebben wij de transcriptietool gebouwd: een gebruiksvriendelijke en plezierige online werkomgeving voor iedereen!

Agenda

DE REE archiefsystemen is gesloten op:

- Tweede Paasdag
- Koningsdag
- Hemelvaartsdag
- Tweede Pinksterdag
- Eerste en Tweede Kerstdag
- Nieuwjaarsdag

Op 1 juni 2023 zijn wij vanwege de viering van ons 25-jarig jubileum vanaf 13.00 uur gesloten.

Workshops:

Woensdag 10 mei 2023
Dinsdag 12 september 2023
Maandag 6 november 2023

Gebruikersdag:

Maandag 27 november 2023 bij Het Utrechts Archief