Beeldbank
Geschreven op maandag 13 augustus 2018 08:08
Stilstaand beeld, dynamisch opgelost
Een beeldbank is een (online) database waarin beeldmateriaal wordt opgeslagen. DE REE archiefsystemen biedt u gerichte software toepassingen om uw beeldbank vakkundig te beschrijven, te beheren en te ontsluiten via internet.
De beeldbank wordt gepresenteerd in uw eigen huisstijl op de eigen website en op archieven.nl.
Voorbeelden van beeldmateriaal zijn foto’s maar ook kaarten, ansichtkaarten, penningen, borduurpatronen, suikerzakjes, familiewapens etc.

- Uw beeldbank met MAIS-Flexis
-
In ons collectiebeheersysteem MAIS-Flexis kan het beeldmateriaal beschreven worden in diverse aparte collecties, maar ook als onderdeel van een archieftoegang. Op deze wijze blijven uw aanwinsten als eenheid bewaard. De collecties kunnen daarbij meerdere materiaalsoorten (bijvoorbeeld prentbriefkaarten en foto’s) omvatten.
Met MAIS-(M)DWS (MAIS-(Meta)DataWebServices) kunnen materiaalsoorten worden samengevoegd tot een zoekingang.
- Uw beeldbank converteren naar MAIS-Flexis
-
Als u minder tevreden bent met uw huidige oplossing kunt u serieus overwegen de bestaande metagegevens (bijv. omschrijving, formaat, datering, soort, fotograaf etc.) te converteren naar ons beheerssysteem MAIS-Flexis. In de afgelopen jaren zijn al tientallen beeldcollecties overgezet vanuit diverse bronnen. Conversies vanuit bijvoorbeeld Memorix, Atlantis, Fotobase, maar ook MS Access of Excel kunnen zonder problemen gerealiseerd worden.
Voordeel van een conversie is dat er geen gegevens verloren gaan en dat u relatief eenvoudig in een nieuwe beheersomgeving verder kunt werken.
- Uw beeldbank en MAIS-(M)DWS
-
MAIS-Flexis verzorgt de upload van uw beeldbank naar MAIS-(M)DWS, onze web interface. MAIS-(M)DWS functioneert voor de presentatie van uw beeldbank natuurlijk ook zonder dit archiefbeheersysteem. Gebruikt u een andere beeldbankoplossing dan kunnen we een import definiëren naar MAIS-(M)DWS.
MAIS-(M)DWS biedt de mogelijkheid uw beeldbank te presenteren op het internet, alles in daarvoor geëigende presentaties, sorteringen en met specifieke zoekvensters.
- Presentatie van de beeldbank in uw eigen huisstijl
-
De beeldbank wordt gepresenteerd in uw eigen huisstijl op de eigen website en op archieven.nl. Wilt u een galerie, bestaande uit 2, 3, 4 of 5 kolommen of prefereert u een detailweergave? De keuze is aan u, het is allemaal mogelijk.
- Standaardinrichting in ruime mate voorhanden
-
Met MAIS-Flexis kunt u beeldmateriaal op basis van verschillende standaarden (onder andere Dublin Core en Basisregistratiekaart) ontsluiten.
In de afgelopen jaren zijn standaardinrichtingen ontwikkeld voor diverse soorten beeldmateriaal: foto’s, kaarten, affiches, prentbriefkaarten, luchtfoto’s, pasfoto’s, tekeningen, cartoons, etiketten, briefhoofden.
Met MAIS-Flexis kunt u uw beeldbank flexibel beschrijven, beheren en ontsluiten.
Geografische ontsluiting
Een Google-Api maakt het MAIS-Flexis mogelijk op basis van geografische gegevens longitude en latitude op te zoeken en vast te leggen. Doordat ook de zgn. viewport gegevens (north, south, east, west) worden vastgelegd kan op internet ‘met de kaart’ worden gezocht. Desgewenst kunnen referentiebestanden met straten en/of plaatsen worden gebruikt.
Genealogisch ontsluiting
Personen die op afbeeldingen staan kunnen als zodanig worden beschreven en de foto’s zullen dan vervolgens bij ‘zoeken op personen’ ook worden gevonden (vgl. doopakten met personen) Dergelijke krachtige functies komen automatisch ter beschikking en worden door bezoekers van uw website zeer hoog gewaardeerd.
- De zoekingang op de beeldbank kan geheel naar uw wens worden ingericht
-
- Eenvoudig zoeken op alle velden en in alle types tegelijk
- Uitgebreid en gedetailleerd zoeken op zelf aan te duiden velden
- Galerieweergave is op vele wijzen naar eigen wensen in te richten
- Filtermogelijkheden op bijvoorbeeld plaats en straat
- Sorteren van de resultaten
- Formaten en viewers
-
Wij ondersteunen eigenlijk alle denkbare formaten. Echter, niet alle formaten werken op internet even goed. Daarom zullen we in veel gevallen besluiten tot een (automatische) conversie naar Tiled-Tiff.
Dit formaat maakt het, zonder dat de kwaliteit van het beeld negatief wordt beïnvloed, mogelijk diep in te zoomen in de details van foto’s en kaartmateriaal.
Afhankelijk van het bestand (bestandsgrootte) wordt een passende viewer toegepast.