Relatie ‘zie ook’ via GUID

Naarmate de Global Unique Identifier (GUID) een steeds universeler begrip wordt en ook steeds meer standaard aanwezig is, kan er ook meer functionaliteit gebouwd worden op basis van de GUID. Steeds vaker zijn er Persistent Identifiers (PID's) in gebruik, en ook in uitwisseling van data wordt de GUID als vaste identifier gebruikt.

Voor MAIS-(M)DWS maken we ook steeds meer gebruik van de GUID. Zo is er nu de mogelijkheid om een relatie (link) tussen twee archiefbestanddelen te leggen op basis van de GUID.

In MAIS-Flexis is het mogelijk om diverse archiefbestanddelen naar elkaar te laten verwijzen, bijvoorbeeld met de ‘Zie ook’-relatie tussen archiefstukken, maar denk ook aan relatie ‘verwante archieven’ om voorgaande en opvolgende archieven aan elkaar te relateren.

Voorheen werden deze uitgevoerd en online gepresenteerd met de toegangscode, het inventarisnummer en de archiefeenheidsoort als basis. Hier zaten een aantal nadelen aan; zo kon je online niet een ‘zie ook’ relatie tonen als er geen inventarisnummer was, én als een beschrijving een ander nummer kreeg was deze relatie ook niet meer vindbaar.

In deze vernieuwde variant gebruiken we niet meer de gegevens als nummer en toegangsnummer, maar alleen de GUID van beide aan elkaar gerelateerde beschrijvingen. Zo maakt het dus niet uit van welke archiefeenheidsoort de beschrijving is, of het wel of geen nummer heeft, of in welke toegang deze staat.

Online ziet dit er dan als volgt uit. Bij de beschrijving verschijnt nog steeds een veld ‘zie ook’ hierachter wordt een opsommingen van de relaties getoond in de vorm van een link. In de weergave ziet u de code van de top, een inventarisnummer (als deze er is) en tot slot de beschrijving van het gerelateerde stuk.

Zie ook

Een aantal klanten heeft dit ook al in gebruik genomen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het Haags Gemeentearchief en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Zelf ook in gebruik nemen? Lees de handleiding of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor hulp bij het inrichten.

 

Agenda

DE REE archiefsystemen is gesloten op:
- Tweede Paasdag
- Koningsdag
- Hemelvaartsdag
- Tweede Pinksterdag
- Eerste en Tweede Kerstdag
- Nieuwjaarsdag

Data online workshops 2022:

- 4e: Donderdag 10 november
  MAIS-Flexis, MAIS-(M)DWS

Gebruikersdag 2022:

We gaan er van uit dat deze fysiek kan worden georga-
niseerd op maandag 12 december bij Het Utrechts
Archief aan de Hamburger-
straat 28 te Utrecht.

Aanmelden nieuwsbrief