Voor jou zou ik de maan blussen

 

SAML2Postcode 2800Love, daar mocht ik, Mariejanne van Dijk, naar toe afgelopen juni. De stad van de Maneblussers en van Opsinjoorke. Hartstikke blij zijn we met onze eerste Belgische klant: Stadsarchief Mechelen. In de trouwe Polo reisde ik af naar onze benedenburen en ben daar - in een oude kazerne - getrakteerd op een hartelijk welkom én prachtige verhalen. Uiteraard is er ook hard gewerkt, en na twee volle dagen training hebben de medewerkers van Stadsarchief Mechelen alle tools in handen om hun archief te beschrijven en te presenteren. Met een conversie was er al heel wat online gezet en de komende tijd zal MAIS-Flexis nog verder gevuld worden. Voor Stadsarchief Mechelen is de nieuwe archiefeenheidsoort Plakbrief aangemaakt; de Belgische versie van de Affiche. Ik kijk uit naar nog meer Vlaamse varianten, want zeg nou zelf: “Plakbrief” klinkt toch vele malen beter dan affiche? Het Stadsarchief Mechelen heeft inmiddels ook de eerste Nederlandse bezoeker ontvangen; op Archieven.nl zag deze persoon interessante bronnen en heeft het Archief fysiek opgezocht.

 

Nog even over die verhalen die mij in geuren en kleuren verteld zijn; Maneblusser is een wat spottende bijnaam voor een inwoner van Mechelen. Het verhaal is namelijk dat in januari 1687 een man ’s nachts dronken de kroeg uit stapte, naar de top van de St. Romboutstoren keek en er van overtuigd was dat de toren in brand stond. Groot alarm werd geslagen en men rende met emmers water de trappen op naar de toren. Plots scheen de maan door de laaghangende bewolking en bleek dat wat de beste man voor vuur had aangezien, de volle maan was die fel door de nevel heen scheen. De inwoners van Mechelen hebben deze bijnaam terecht omarmd en in heel de stad hangen posters met “voor jou zou ik de maan blussen”.

Wat betreft Opsinjoorke, de dronkenman die zijn vrouw afranselde; dat mag je zelf opzoeken. In de bibliotheek van https://stadsarchief.mechelen.be/ kan je het verhaal vinden – de waarheid, heus! - onder nummer M.161a. Ik zou zeggen: veel leesplezier in Mechelen!

SAML1

 

Agenda

DE REE archiefsystemen is gesloten op:
- Tweede Paasdag
- Koningsdag
- Hemelvaartsdag
- Tweede Pinksterdag
- Eerste en Tweede Kerstdag
- Nieuwjaarsdag

Data online workshops 2022:

- 3e: Woensdag 14 september
  Release 22.3
- 4e: Donderdag 10 november
  MAIS-Flexis, MAIS-(M)DWS

Gebruikersdag 2022:

We gaan er van uit dat deze fysiek kan worden georga-
niseerd op maandag 12 december bij Het Utrechts
Archief aan de Hamburger-
straat 28 te Utrecht.

Aanmelden nieuwsbrief