Scanning on demand steeds meer in gebruik

Steeds meer diensten maken gebruik van Scanning on Demand in combinatie met de Archiefbank. Het op basis van aanvraag beschikbaar stellen van series kopieën van archiefstukken voor online raadpleging is hiermee geborgd. De afgelopen maanden hebben we deze toepassing mogen implementeren bij Het Flevolands Archief, Stadsarchief Rotterdam en Collectie Overijssel. 

archiefbank

Is Scanning on Demand iets voor uw archiefinstelling?

U wilt bezoekers van uw website de mogelijkheid bieden om archiefstukken op verzoek te laten digitaliseren, maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? 

In het kort gaat het "Scanning on Demand"-proces als volgt:

Bij archiefstukken die in aanmerking komen verschijnt een button "Scannen op verzoek".

Een bezoeker van uw website of van archieven.nl kan bij een archiefstuk via deze button aangeven dat hij een archiefstuk wil laten digitaliseren.

Als het scannen is voltooid, wordt de aanvrager op de hoogte gesteld en komt de scan op internet beschikbaar. De scan is nu ook voor alle andere bezoekers beschikbaar. 

Wat zijn de voordelen van deze nieuwe functie voor uw bezoeker?

Wie via internet zoekt naar informatie over het verleden wil niet alleen de beschrijvingen vinden, maar ook de bronnen zelf inzien. 

Met de service Scanning on Demand kan iedere bezoeker van uw website een verzoek indienen om archiefstukken die zij interessant vinden, te laten digitaliseren. 

Wat zijn de voordelen van deze functie voor u als archiefdienst?

De aanvragen die online gedaan worden komen in MAIS-Flexis terecht, voor de aanvraag rolt automatisch een aanvraagbriefje uit de printer, of deze verschijnt op de looplijst; zoals u dat ook gewend bent met aanvragen voor bezoeken aan de studiezaal. 

In de Orderadministratie kunt u de status van het verwerken van de scans bijhouden of u nu zelf scanapparatuur in huis hebt of het scannen uitbesteed. 

Anders dan in de traditionele dienstverlening is het niet langer uitsluitend de beherende instelling die bepaalt wat er wel of niet wordt gedigitaliseerd, maar worden de wensen van de bezoeker als uitgangspunt genomen. Een stap voorwaarts naar de digitale studiezaal!

Interesse?

Kijk op onze website en/of neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

DE REE archiefsystemen is gesloten op:

- Tweede Paasdag
- Koningsdag
- Hemelvaartsdag
- Tweede Pinksterdag
- Eerste en Tweede Kerstdag
- Nieuwjaarsdag

Gebruikersdag 2022:

Deze wordt georganiseerd op maandag 12 december a.s.
bij Het UtrechtsArchief aan de
Hamburgerstraat 28 te Utrecht.

Aanmelden nieuwsbrief