De maand van de Geschiedenis - aan het werk!

Deze maand is het de Maand van de Geschiedenis! Dit jaar is het thema “Aan het Werk.” Aan het werk

Onze eerste bijbaantjes:

Carlijn: mijn eerste bijbaan was in een schoenenwinkel in Rijswijk. Dit deed ik tijdens mijn studie toen ik 18 was. Toen ik van studie wisselde en verhuisde naar Groningen, ging ik ook daar in een schoenenwinkel werken. Uiteindelijk heb ik vier jaar lang in de schoenenbusiness gewerkt, best lang voor een bijbaan.

Carla Hermsen: Vanaf mijn twaalfde hielp ik in de viswinkel van mijn ouders en zaterdag na sluitingstijd maakte ik vaak de werkplaats van mijn vader schoon. Hard werken, maar ik heb er goede herinneringen aan.

Bartel: Mijn eerste baantje was folders rondbrengen. Daarmee verdiende ik geld voor mijn vakantie naar Italië na het eindexamen. Dat verdiende niet geweldig en al vrij snel ben ik uitzendwerk gaan doen. Dat was heel gevarieerd, van ploegendienst in een melkfabriek tot azalea’s redden van vroege nachtvorst bij een kweker, en van feesttenten opbouwen tot schoonmaken bij de universiteit waarbij je geleerd werd wat de juiste manier is om een schoolbord schoon te maken. Kortom, heel divers en goed om je horizon te verbreden.

Carla Bieze: Mijn eerste bijbaantje was folders vouwen en rondbezorgen. Ik was twaalf jaar en deed dit samen met een vriendinnetje. Erg gezellig folders vouwen op de zondagmiddag en altijd weer spannend wanneer we langs het huis van de beruchte Jack Russel fietsten of we deze weer aan een van onze fietstassen hadden hangen. Op mijn zestiende begon ik te werken bij Albert Heijn en daarnaast nog een rits aan bijbaantjes in mijn studietijd gehad o.a. bij DE REE als corrigeerder en markeerder.

Jordy: Mijn eerste bijbaan was bij de jumbo voor 3 jaar. De afdeling waar ik werkte was vleeswaren en kaas maar ik hielp altijd mee met andere afdelingen als dat nodig was.

Yvonne: Mijn eerste vakantiebijbaantje was bij een tuinder in Heesch. Op m’n 15e loog ik er een jaartje bij, dat scheelde toch zo’n fl. 0,50 per uur. Voor fl. 100,- per week, zwart in het handje, plukte en sorteerde ik komkommers en tomaten en trok ik buiten de prei uit de grond. Tussen de middag instant soep en chocomelk, Joop reed de Tour de France en deed het die zomer niet slecht, hij werd dat jaar 2e achter Bernard Hinault. De Tour interesseerde me tot dan eigenlijk helemaal niets maar om een beetje te kunnen meepraten met de tuinder en andere seizoensmedewerkers moest je wat ;)

Mariejanne: Naast de onvermijdelijke krantenwijk en het gebruikelijke supermarktwerk heb ik zeer warme herinneringen aan mijn tijd als schoonmaker van de meest drukbezochte studentenkroegen en -clubs van de stad Groningen. Voordelen van deze fijne bijbaan waren 1) heel erg vroeg opstaan 2) het staartje van de uitgaansnacht meekrijgen (de laatste gasten met het dweilwater naar buiten gooien) 3) diepzinnige gesprekken met diezelfde gasten (“ja, het is echt al 6 uur. Ja, time flies when you’re having fun. Nee ik heb niet nog een biertje voor je”) en als laatste en zeker niet onbelangrijk: 4) gratis sporten (heel veel sjouwen en slepen en dweilen en vegen). Nu ik er zo over nadenk is mijn baan bij De Ree eigenlijk heel saai: geen fooi te vinden (die 5 gulden munten onder de bar glommen zo mooi!) en iedereen plast netjes in de pot.

Agenda

DE REE archiefsystemen is gesloten op:
- Tweede Paasdag
- Koningsdag
- Hemelvaartsdag
- Tweede Pinksterdag
- Eerste en Tweede Kerstdag
- Nieuwjaarsdag

Data online workshops 2022:

- 4e: Donderdag 10 november
  MAIS-Flexis, MAIS-(M)DWS

Gebruikersdag 2022:

We gaan er van uit dat deze fysiek kan worden georga-
niseerd op maandag 12 december bij Het Utrechts
Archief aan de Hamburger-
straat 28 te Utrecht.

Aanmelden nieuwsbrief