Kostenbeheersing door slimme keuzes? Het kan echt!

  • Delen via Google+

3 juni jl., seminar: Filebeheer: kostenbeheersing door slimme keuzes, 

Kevin van Tuil, van het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel,  

wil zijn opgedane ervaringen graag met u delen:

Digitalisering leidt tot fors stijgende opslagkosten

Doordat de scankosten bij digitaliseringbedrijven de laatste jaren zijn gedaald en er subsidies bestaan die het behoud en de ontsluiting van archiefmateriaal voorop stellen, wordt er steeds meer gedigitaliseerd.
De keerzijde van dit alles is een enorme toename van de hoeveelheid opslagruimte die beschikbaar dient te zijn om het ‘digitale archief’ op een duurzame en verantwoordelijke manier te bewaren.
Essentieel daarbij is dat de kosten voor dataopslag geen invloed mogen hebben op de kwaliteit van de digitale bestanden.

Duurzame opslag van digitale bestanden is een beleidskeuze

Ook archiefdiensten zien al enige tijd de voordelen van digitalisering en digitale ontsluiting. De “digitale bezoeker” wordt (terecht) steeds kritischer en de verwachtingen worden alsmaar hoger. Dit wordt natuurlijk versterkt door een uitbreiding van de technische mogelijkheden die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden.
De Ree archiefsystemen is zich ook bewust van de groei van dataopslag en de gebruikersvriendelijkheid die er wordt verwacht bij het hanteren van deze bestanden.
Om de consequenties van deze toename van digitale bestanden nader toe te lichten, hebben zij  een “seminar Slim Filebeheer” georganiseerd. Naast een inleiding over bestanden en bestandsformaten door Robèrt Gillesse van Digitaal Erfgoed Nederland (DEN)  is er ook gesproken over de financiële consequenties, het systeembeheer en de techniek en de functionaliteiten en toegepaste conversies.

DE REE denkt met u mee

Duidelijk is geworden dat De Ree graag meedenkt met zowel de archiefdienst op het gebied van functionaliteit en kostenbeheersing, als ook met de digitale bezoeker voor wat betreft de gebruikersvriendelijkheid.

Kostenbeheersing

In het kader van de kostenbeheersing is een nieuwe manier van conversie aangekondigd. Bestanden die vanaf 3 juni zijn ge-upload naar de fileserver van archieven.nl en niet groter zijn dan 50 MB worden omgezet naar JPEG2000. We spreken dan over het bestandsformaat JPEG2000 in de (zoombare) viewer op de websites van de archiefdiensten en op archieven.nl. JPEG2000 is aanzienlijk kleiner in opslag dan het tot nu toe gebruikte tiled-tiff formaat en biedt daarmee dus aantrekkelijke financiële voordelen. Archiefdiensten die al bestanden hebben staan op de fileserver van archieven.nl worden actief benaderd voor eventuele conversie van deze bestanden naar JPEG2000.
Minder dataopslag betekent in bijna alle gevallen minder kosten.

Er wordt in dit geval dus bespaard op de kosten voor dataopslag zonder dat er aan zichtbare kwaliteit wordt ingeboet.
Deze manier van bewustwording als het gaat om digitale opslag hoort bij een archiefdienst van deze tijd.

Kevin van Tuil is sinds 2009 beeldspecialist bij het Regionaal Archief Rivierenland en houdt zich onder andere bezig met de ontsluiting en duurzame bewaring van gedigitaliseerde archieven en collecties.

foto Kevin

 

Terug naar de nieuwsbrief>>

Agenda

Maandag en dinsdag, 3 en 4 juni 2019
De archiefdagen 2019 in Gouda, zien wij u daar?

Dinsdag 11 juni
Workshop bezoekersregistratie te Utrecht

Trainingen

<< April 2019 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Aanmelden nieuwsbrief

Studiezaal- depotbeheer

Studiezaal- depotbeheer

Aanvragen, uitlenen en herinneringen allemaal vanuit één systeem!