Toegang in het zonnetje... de charterbank

In de Digitale Charterbank Nederland staan op dit moment wel 186.253 charters.

Maar wat is een charter eigenlijk? 

Een charter, ook wel oorkonde genoemd, is een officieel stuk. Hierin werden bepaalde zaken juridisch en officieel vastgelegd. 

Charters zijn gemaakt van perkament. Maar mede door het fragiele materiaal zijn lang niet alle charters bewaard gebleven.
Daarbij komen charters uit een periode waarin schrift relatief weinig gebruikt werd. 

Van de tiende tot de achttiende eeuw vormen charters een zeer belangrijke historische bron. Dat geldt met name voor de late Middeleeuwen en de vroegmoderne tijd.

Het schriftelijk verkeer nam pas na deze periode, vanaf de 19e eeuw, echt toe. Onder andere vanwege de opkomst van steden ontstond de toenemende behoefte om zaken vast te leggen. 

Charters werden tot na 1500 nog wel gebruikt, maar verdwenen langzaam door de opkomst en het gebruik van boeken. Vaak is er overigens, ter bevestiging van de inhoud en de echtheid, een zegel bevestigd aan de charter. Maar het kon ook zijn dat getuigen hun zegel eraan lieten bevestigen.

Charter en transcriptie

Charters vormen dus een onmiskenbaar interessante bron voor onderzoekers. Dat bracht het Huygens Instituut in 2018 op het idee de Digitale Charterbank Nederland te lanceren.
Omdat er veel archiefdiensten zijn die gebruik maken van MAIS-Flexis en MAIS-(M)DWS was het contact met ons snel gelegd.

In de digitale charterbank Nederland treft u niet alleen de charters van klanten van DE REE archiefsystemen, maar ook charters van archiefdiensten die geen gebruik maken van MAIS-Flexis en MAIS-(M)DWS maar van andere applicaties.
En dat maakt de Digitale Charterbank Nederland zo ontzettend bijzonder. 

Vaak zijn er bestanden gekoppeld aan de beschrijvingen, soms zijn bestanden ook getranscribeerd. Klik je op een bestand, kun je doorgaan naar de betreffende archieftoegang. De scans zelf kun je downloaden, selecteren, vergroten, verkleinen, draaien enz.

Neem gerust eens een kijkje bij de Digitale Charterbank Nederland, wellicht gaat er een wereld voor u open.

Agenda

Data online workshops 2021:

- 4e: maandag 8 november,
  MAIS-Flexis en MAIS-
  (M)DWS, Release 21.4

Aanmelden nieuwsbrief