Model van de maand ... april: illustraties

Model van de maand: Illustraties in de Beeldbank

Soms is één foto of afbeelding niet genoeg; elke prentbriefkaart heeft een achterkant, een driedimensionaal voorwerp is te interessant om maar van één kant te laten zien. Denk hierbij ook aan schilderijen of kaarten met een bijzondere inscriptie op de achterkant.

In de beeldbankbeschrijving wil je zowel voor- als achterkant volledig tot hun recht laten komen. In het model Beeldbank kan aan een beschrijving één afbeelding rechtstreeks gekoppeld worden, maar waar laat je dan die andere afbeelding(en)?

Via een Scantoegang kan een reeks aan scans gerelateerd worden. Voor veel beeldbankbeschrijvingen is dit echter een oplossing die te veel van het goede is; een scantoegang met één of twee afbeeldingen per beschrijving is bovendien ook niet zo efficiënt. 

De archiefeenheidsoort Illustratie is bedoeld om een extra afbeelding, al dan niet met een korte toelichting, toe te voegen aan een beeldbankbeschrijving. 

De Illustratie is dus altijd onderliggend aan de hoofdbeschrijving; net zoals dit met adressen en personen op afbeelding gaat. Het kan gebruikt worden bij alle beeldbanksoorten zoals bij bijvoorbeeld; foto, affiche, kaart, voorwerp, bidprentjes.

Bij de publicatie zal de bezoeker van uw website onder de foto gekoppeld aan de beschrijving zelf een knop zien voor ‘Bestanden’, als deze aangeklikt wordt, opent de beschrijving met de bestanden die gekoppeld zijn aan de illustratie. 
Hieronder ziet u een voorbeeld van het Zeeuws Archief;

De foto met beschrijving in de galerieweergave van de beeldbank

afb. met beschrijving van de beeldbank

De beschrijving na het aanklikken van de knop ‘bestanden’:

afb. beschrijving na aanklikken

Agenda

Data online workshops 2021:

- 4e: maandag 8 november,
  MAIS-Flexis en MAIS-
  (M)DWS, Release 21.4, LOD

Data online workshops 2022:

- 1e: Maandag 7 februari
  Release 22.1

- 2e: Dinsdag 10 mei
  MAIS-Flexis, MAIS-(M)DWS

- 3e: Woensdag 14 september
  Release 22.3

- 4e: Donderdag 10 november
  MAIS-Flexis, MAIS-(M)DWS

Gebruikersdag 2022:

We gaan er van uit dat deze fysiek kan worden georga-
niseerd op maandag 28 november. De locatie is nog niet bekend

Aanmelden nieuwsbrief