Model van de maand februari 2021

Films en filmfragmenten

Het afgelopen jaar hebben de audiovisuele bronnen een enorme groei doorgemaakt, hoog tijd om hier eens extra aandacht aan te besteden.

De beeldbank was bij velen van jullie al uitgebreid, en ook steeds meer films en video-opnames worden ontsloten.
Met onze totaaloplossing kunnen filmfragmenten los gezien worden maar ook in zijn geheel! In totaal zijn er intussen meer dan 19.000 films te vinden op archieven.nl! Neemt u eens een kijkje?

Het beschrijven van een film in MAIS-Flexis

In MAIS-Flexis worden films in een collectie beschreven, in een platte lijst, net zoals met de beeldbank en de bibliotheek. Hiervoor is de archiefeenheidsoort Film beschikbaar.

Voor de uitgebreide beschrijver is het ook mogelijk om binnen een film afzonderlijke fragmenten te beschrijven; denkt u bijvoorbeeld aan de verschillende nieuws-items bij een opname van de lokale omroep, of verschillende scenes is een documentaire.

Hierbij wordt onder de archiefeenheidsoort Film, Filmfragment toegevoegd. Met de flexvelden voor begin- en eindtijd zorgt u voor een snelle navigatie binnen de film. Ook kunt u een tekstuele beschrijving bijvoegen, deze is op de website te lezen en te doorzoeken.

 toegang films

Weergave van films en fragmenten in MAIS-(M)DWS

Uw zoekingang voor de films ziet er op het oog gelijk uit aan de weergavemogelijkheden van de beeldbank. Er wordt een thumbnail getoond van het eerste shot van de film en u kunt bij aanklikken de beschrijving lezen. Door te klikken op de titel of thumbnail kunt u de film bekijken.

Zijn er fragmenten beschreven, dan kan uw bezoeker aan de hand hiervan snel naar dat fragment. Voor het weergeven van de fragmenten kunt u twee verschillende weergaves aanbieden aan uw websitebezoeker. Allereerst is er de filmstrip.

Onder de film en beschrijving komt een horizontale strip, met hierin thumbnails van het eerste shot en de begintijd van elk fragment. Wanneer een fragment aangeklikt wordt dan gaat de film afspelen vanaf de opgegeven begintijd en verandert ook de beschrijving rechts naar de opgegeven beschrijving bij het fragment.

De tweede optie is een fragmentenlijst. Hierbij wordt een verticale lijst getoond van alle fragmenten. Ook hier ziet u de thumbnails en daarnaast wordt ook direct de beschrijving, begin- en eindtijd getoond naast de thumbnail.

Voorbeeld van weergave met filmstrip:

 

weergave filmstrip

 Voorbeeld met fragmentenlijst:

 

framentenlijst

Meer weten?

Raadpleeg dan de handleiding of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Agenda

DE REE archiefsystemen is gesloten op:
- Tweede Paasdag
- Koningsdag
- Hemelvaartsdag
- Tweede Pinksterdag
- Eerste en Tweede Kerstdag
- Nieuwjaarsdag

Data online workshops 2022:

- 3e: Woensdag 14 september
  Release 22.3
- 4e: Donderdag 10 november
  MAIS-Flexis, MAIS-(M)DWS

Gebruikersdag 2022:

We gaan er van uit dat deze fysiek kan worden georga-
niseerd op maandag 12 december bij Het Utrechts
Archief aan de Hamburger-
straat 28 te Utrecht.

Aanmelden nieuwsbrief