Model van de maand ... december - transcripties

Nieuw: Archiefeenheidsoort Transcriptie

Transcripties

We kennen allemaal wel de transcriptie, zijnde een afschrift in een ander schrift dan het origineel. Veel archiefdiensten maken gebruik van de archiefeenheidsoort “Transcriptie” in MAIS-Flexis. Daarnaast maken sommige archiefdiensten gebruik van de Transcriptietool, waarbij de transcripties in MAIS-(M)DWS bewaard worden.

Beide onderdelen maken echter gebruik van dezelfde archiefeenheidsoort “Transcriptie”. Bij de publicatie op MAIS-(M)DWS levert dit conflict op, omdat er twee verschillende modellen gehanteerd kunnen worden; die uit MAIS-Flexis en die uit de transcriptietool. 

Om deze reden introduceren we een nieuw model Transcripties

Naast een archieftoegang komt een “Transcriptietoegang”, met een wederzijdse relatie. Onder een “Transcriptietoegang” komt één (of meerdere)  “Getranscribeerd inventarisnummer”, met weer een relatie naar bijvoorbeeld een “Enkelvoudige beschrijving”.  Onder een “Getranscribeerd inventarisnummer” komt dan weer één of meer “Transcripties”, met evt. een relatie naar een scan bij een inventarisnummer. Dit model volgt eenzelfde hiërarchische opbouw en bijhorende relaties die u al gewend bent van de Scantoegang. 

In MAIS-Flexis ziet deze inrichting er als volgt uit:

print screen transcriptie

Hoe te implementeren?

  • Raadpleeg de handleiding (alleen voor geregistreerde gebruikers). 
  • Indien u in MAIS-Flexis reeds gebruik maakt van de archiefeenheidsoort “Transcriptie” neem dan contact op ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om in onderling overleg de werkzaamheden uit te voeren, indien dit nog niet bij u gedaan is.
  • Indien die archiefeenheidsoort “Transcriptie” niet aanwezig is, kunt u het model zelf implementeren. Mocht u hierbij hulp nodig hebben, neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Agenda

Data online workshops 2021:

- 4e: maandag 8 november,
  MAIS-Flexis en MAIS-
  (M)DWS, Release 21.4, LOD

Data online workshops 2022:

- 1e: Maandag 7 februari
  Release 22.1

- 2e: Dinsdag 10 mei
  MAIS-Flexis, MAIS-(M)DWS

- 3e: Woensdag 14 september
  Release 22.3

- 4e: Donderdag 10 november
  MAIS-Flexis, MAIS-(M)DWS

Gebruikersdag 2022:

We gaan er van uit dat deze fysiek kan worden georga-
niseerd op maandag 28 november. De locatie is nog niet bekend

Aanmelden nieuwsbrief