Het model van de maand

De Waterstaatswerken

waterwerken

Afbeelding van het Waterschap Amstel Gooi en Vecht

Nieuwe archiefeenheidsoort

Op verzoek van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is een nieuwe archiefeenheidsoort in het leven geroepen: Waterstaatswerken; voor het beschrijven van "oppervlaktewaterlichaam, bergingsgebied, waterkering of ondersteunend kunstwerk" (zoals beschreven in Waterwet, art. 1.1 sub 1). Dit kunnen dus hele rivieren zijn, een bergingsgebied of zelfs kunstwerken zoals een dijk of een sluis.

De waterstaatswerken worden beschreven in een collectie. Een waterstaatswerk heeft relaties met adressen en/of kadastrale percelen, archiefvormers, archieftoegangen en individuele beschrijvingen.

Daarnaast heeft het waterschap Amstel, Gooi en Vecht gekozen om uitgebreide informatie te registreren. Onder andere aangaande de bouw- en gebruiksperiode van het waterstaatswerk, de officiele naam, maar ook voorgaande namen of de naam in de volksmond. Daarnaast beschrijven ze ook informatie over de werking, zoals het type aandrijving en over de eventuele monumentale status en bijhorende registratiecodes.

Enerzijds fungeert de toegang als een contexttoegang: vanuit reguliere archieftoegangen kan een relatie gelegd worden met het waterstaatswerk, vergelijkbaar met het gebruik van de contexttoegang voor adressen of archiefvormers. 

Anderzijds bevat de beschrijving van een waterstaatswerk dusdanig meer informatie, dat deze ook als collectie gepubliceerd is. Hiermee ontstaat een nieuw startpunt voor het zoeken naar informatie over de waterstaatswerken. Dit maakt het voor onderzoekers en geïnteresseerden gemakkelijker om hun weg te vinden in de geschiedenis van de waterstaatswerken die onder het beheer van het Waterschap zijn, of zijn geweest. 

Benieuwd naar dit waterschapswerk? Klik dan snel op deze link. Sowieso benieuwd naar alles wat het historisch archief van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, dat snappen we ook. 

Informatie?

Wilt u meer informatie, of zelf de archiefeenheidsoort in gebruik nemen, neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Agenda

Voorlopige data online workshops 2021:

- 1e: donderdag 4 februari,
  gekoppeld aan Release 21.1
- 2e: woensdag 21 april,
  MAIS-Flexis en MAIS-
  (M)DWS
- 3e: dinsdag 7 september,
  gekoppeld aan Release 21.3
- 4e: maandag 8 november,
  MAIS-Flexis en MAIS-
  (M)DWS

Aanmelden nieuwsbrief