Winnaars Geschiedenis Online Prijs 2019

Website Handelaar in Slaven wint de Geschiedenis Online Prijs 2019

Top 3 Jury

Vanmiddag is in de Koninklijke Bibliotheek (KB) voor de tiende keer de Geschiedenis Online Prijs uitgereikt. De jury, met historicus Daniela Hooghiemstra als voorzitter, heeft de website ‘Handelaar in Slaven’ bekroond als beste historische website. Vorm en inhoud van de website zijn perfect met elkaar in overeenstemming. De jury is van mening dat hier optimaal gebruik gemaakt is van het bestaand presentatieformat van Google Arts & Culture.. Het Zeeuws Archief maakte indruk op de jury vanwege de manier waarop  ze op basis van kennis en historische bronnen op neutrale wijze een boeiend, en tegenwoordig ook controversieel, verhaal vertelt.

De juryleden werden verleid om steeds weer door te klikken om verder te lezen, zo zegt het juryrapport.

Naast ‘Handelaar in Slaven’ zijn nog twee websites bekroond, én is er een publieksprijs toegekend.

‘Handelaar in Slaven’

Deze website bevat een geschiedenis van mensenhandel en winstbejag uit ijzingwekkende archiefstukken uit de collectie van het Zeeuws Archief. De jury is van mening dat het Zeeuws Archief een belangrijk en controversieel verhaal op een bijzonder meeslepende manier vertelt, aan de hand van een oud scheepslogboek. De site laat zien hoe toegankelijk een eeuwenoud archiefstuk kan zijn, en hoe archieven verhalen kunnen vertellen. Het verhaal is feitelijk, informatief, niet sentimenteel en toch bloedstollend.

‘Anne Frank Huis en My Inner Victorian’, gedeelde 2e plaats

De Anne Frank Stichting heeft de recente verbouwing van het Anne Frank Huis aangegrepen om ook een nieuwe website te ontwikkelen met daarop een virtuele reconstructie van het Anne Frank Huis. De de jury was vooral geïnteresseerd in het historische deel van de site. Het verhaal van Anne Frank wordt goed verteld. Er is een goed evenwicht tussen teksten, afbeeldingen en filmpjes. 

My Inner Victorian is een blog over de Victoriaanse tijd (grofweg de 19e eeuw), geschreven door een enthousiaste en volhardende liefhebber. De jury was onder de indruk van de veelheid aan verassende invalshoeken waarmee de auteur de 19e eeuw benadert: kunst, mode, recepten, reizen, literatuur, geneeskunst, feesten, royalty, etc. en de geschiedenis daarmee levendig en toegankelijk maakt.

Inzendingen

Dit jaar hebben zich 96 organisaties aangemeld die tezamen 154 accounts hebben ingestuurd.

Van de 96 ingezonden organisaties kwamen er twintig op de shortlist, op grond van hun originele invalshoek, innovatief gebruik van digitale mogelijkheden, toegankelijkheid, niveau en/of fris design.

Top 3 Publiek

Publieksprijs voor ‘Erfgoed ’s Hertogenbosch

Naast de juryprijs zijn er drie publieksprijzen uitgereikt. De eerste prijs gaat dit jaar naar ‘Erfgoed ‘s Hertogenbosch’.  Met 853 stemmen hebben zij hun concurrenten ruim achter zich gelaten. 

‘Erfgoed ‘s Hertogenbosch’ is ontstaan uit een samenvoeging van de gemeentelijke afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten (BAM), Stadsarchief en Vestingwerken. Met de nieuwe afdeling ontstaat een bundeling van kennis en kunde op het terrein van cultuurhistorie. Het hoge aantal stemmen bewijst dat bezoekers en volgers van Erfgoed ’s Hertogenbosch de site zeer waarderen.

De tweede publieksprijs is voor het ‘Haarlem in Vogelvlucht’. De derde prijs in deze categorie valt te beurt aan ‘Rooynet’. Alle winnaars ontvangen een geldbedrag.

Juryrapport

Download hier het volledige juryrapport.

 prijswinnaars

Foto Winnaar Juryprijs                                                   Foto winnaar Publieksprijs               
Fotograaf: bron: Beeldstudio, KB                                  Fotograaf: bron: Beeldstudio, KB

Uitslag Publieksprijs

Ruim 11.000 mensen hebben een stem uitgebracht. Kijk hier voor de volledige lijst.

Sfeerimpressie

Voor een sfeerimpressie verwijzen wij u graag naar ons YouTube-kanaal.

Agenda

Donderdag 17 september
Workshop / nascholing o.a. Beschrijven en MAIS-(M)DWS 

Maandag 26 oktober
Workshop n.a.v. release 20.3, programma nog niet bekend

7 en 8 juni 2021
Zijn wij aanwezig tijdens de Archiefdagen 2021

Aanmelden nieuwsbrief