Top 10 Geschiedenis Online Prijs 2019 bekend

GOP-neutraal

Tiende editie kon op veel publieksstemmen rekenen

De stembussen zijn gesloten en de jury heeft haar stem laten gelden; de top tien van zowel de Publieks- als Juryprijs van de Geschiedenis Online Prijs 2019 is bekend.

Nieuw dit jaar was de mogelijkheid om historische sociale media-accounts te nomineren. 

De shortlist van beide prijzen is zojuist op alfabetische volgorde op de website gepubliceerd.

De winnaars worden bekend gemaakt op donderdag 7 februari in de aula van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Vanaf 14.30 uur bent u van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn, wel vooraf graag even aanmelden.

De Geschiedenis Online Prijs is de prijs voor de interessantste, mooiste en/of meest vernieuwende digitale uiting over geschiedenis in Nederland. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door DE REE archiefsystemen en de Koninklijke Bibliotheek (KB). De prijs wordt dit jaar voor de tiende keer toegekend en is bedoeld om de online geschiedbeoefening te stimuleren.

Juryprijs missing

De keuze was niet eenvoudig voor de vakjury bestaande uit: voorzitter Daniëla Hooghiemstra (historicus, journalist en schrijver), Julie Blussé (redacteur OVT), Arjan den Boer (publicist over geschiedenis en monumenten, Gerard Mulder (directeur DE REE archiefsystemen en Huibert Crijns (collectiespecialist KB).

Er kon gekozen worden uit 96 zeer diverse digitale uitingen. De onderwerpen varieerden van historische helden tot ons koloniale verleden, van toonaangevende bouwwerken tot archeologische vondsten.

Publieksprijs

Er zijn binnen drie weken 11.000 stemmen uitgebracht. Sommige kandidaten wisten hun achterban goed te mobiliseren en deden creatieve oproepen om zoveel mogelijk stemmen te werven. 

De top tien van de jury- en publieksprijs laten een uiteenlopend beeld zien. Zowel de hobbyist als professionele historische digitale uiting konden op stemmen rekenen.

Over de prijzen

De winnaar van de juryprijs ontvangt een bronzen beeldje van beeldend kunstenaar Gonneke van Echten én natuurlijk eeuwige roem. De nummers 2 en 3 ontvangen een mooi, samengesteld boekenpakket.

De maker die de meeste stemmen heeft gekregen van het publiek, gaat naar huis met een bedrag van 1250,- euro. 

De tweede en derde prijswinnaars ontvangen respectievelijk een bedrag van 750,- en 500,- euro. 

De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van:

Logos neutraal

Agenda

Donderdag 17 september
Workshop / nascholing o.a. Beschrijven en MAIS-(M)DWS 

Maandag 26 oktober
Workshop n.a.v. release 20.3, programma nog niet bekend

7 en 8 juni 2021
Zijn wij aanwezig tijdens de Archiefdagen 2021

Aanmelden nieuwsbrief