Implementatie PID’s in MAIS-(M)DWS afgerond

  • Delen via Google+

Geschreven door: Kevin van Tuil, Adviseur Digitale Ontwikkeling bij het RAR

Slotbijeenkomst

Maandag 11 september vond bij het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) in Tiel de slotbijeenkomst plaats van het project “Implementatie PID’s in MAIS-(M)DWS”.

In de periode daaraan voorafgaand hebben de projectpartners RAR, DE REE archiefsystemen en het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) intensief samengewerkt om de ruim 5 miljoen digitale archiefbeschrijvingen en bijna 2,5 miljoen gekoppelde scans van het RAR, die worden beheerd in het archiefbeheersysteem MAIS-Flexis en ontsloten via het publicatieplatform MAIS-(M)DWS, te voorzien van zogenaamde Persistent IDentifiers (PID’s): unieke identificatiecodes die zijn gekoppeld aan digitaal objecten en altijd blijven werken, ook als het webadres van de digitaal objecten in de loop van de tijd verandert.

kevin 042017
Kevin van Tuil (RAR): “Voor een archiefdienst zijn terugvindbaarheid en toegankelijkheid twee belangrijke kernwaarden, een inspanningsverplichting voor de digitale collectie hoort daar ook bij. Met het PID-systeem Handle hebben wij voor alle klanten van DE REE archiefsystemen een geschikte invulling gevonden”.

 
Werkgroep MAIS-(M)DWS

De werkgroep MAIS-(M)DWS en het bestuur van de gebruikersvereniging MAIS-Flexis hebben een belangrijke rol gespeeld in de aanloopfase. Zij hebben binnen de structuur van MAIS onderzoek gedaan naar de plek waar implementatie van het PID-systeem mogelijk was, zodanig dat alle klanten van DE REE archiefsystemen er gebruik van kunnen gaan maken en met behoud van bestaande systeeminrichtingen en functionaliteiten. Dit is MAIS-(M)DWS geworden. Kevin van Tuil: “Ik wil collega’s oproepen om aan te sluiten op dit PID-systeem, het vraagt nog maar om een relatief kleine inspanning en biedt (op termijn) voordelen voor onze online archiefbezoekers”.

Nieuwsgierig?

Lees het volledige verhaal van het RAR in het Archievenblad van september 2017.

Agenda

Maandag 7 januari 2019 - 31 januari 2019
Er kan gestemd worden op de Geschiedenis Online Prijs

Donderdag 7 februari 2019
Uitreiking van de Geschiedenis Online Jury- en Publieksprijs bij de KB te Den Haag. Raadpleeg voor het programma de website van de Geschiedenis Online Prijs

Maandag en dinsdag, 3 en 4 juni 2019
Wij zijn aanwezig op de archiefdagen 2019 in Gouda, zien wij u daar?

Trainingen

<< Januari 2019 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Aanmelden nieuwsbrief

Semi-statisch archief

Semi-statisch archief

Opdelen van archieven in tabbladen of deeldossiers.