Implementatie PID’s in MAIS-(M)DWS afgerond

Geschreven door: Kevin van Tuil, Adviseur Digitale Ontwikkeling bij het RAR

Slotbijeenkomst

Maandag 11 september vond bij het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) in Tiel de slotbijeenkomst plaats van het project “Implementatie PID’s in MAIS-(M)DWS”.

In de periode daaraan voorafgaand hebben de projectpartners RAR, DE REE archiefsystemen en het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) intensief samengewerkt om de ruim 5 miljoen digitale archiefbeschrijvingen en bijna 2,5 miljoen gekoppelde scans van het RAR, die worden beheerd in het archiefbeheersysteem MAIS-Flexis en ontsloten via het publicatieplatform MAIS-(M)DWS, te voorzien van zogenaamde Persistent IDentifiers (PID’s): unieke identificatiecodes die zijn gekoppeld aan digitaal objecten en altijd blijven werken, ook als het webadres van de digitaal objecten in de loop van de tijd verandert.

kevin 042017
Kevin van Tuil (RAR): “Voor een archiefdienst zijn terugvindbaarheid en toegankelijkheid twee belangrijke kernwaarden, een inspanningsverplichting voor de digitale collectie hoort daar ook bij. Met het PID-systeem Handle hebben wij voor alle klanten van DE REE archiefsystemen een geschikte invulling gevonden”.

 
Werkgroep MAIS-(M)DWS

De werkgroep MAIS-(M)DWS en het bestuur van de gebruikersvereniging MAIS-Flexis hebben een belangrijke rol gespeeld in de aanloopfase. Zij hebben binnen de structuur van MAIS onderzoek gedaan naar de plek waar implementatie van het PID-systeem mogelijk was, zodanig dat alle klanten van DE REE archiefsystemen er gebruik van kunnen gaan maken en met behoud van bestaande systeeminrichtingen en functionaliteiten. Dit is MAIS-(M)DWS geworden. Kevin van Tuil: “Ik wil collega’s oproepen om aan te sluiten op dit PID-systeem, het vraagt nog maar om een relatief kleine inspanning en biedt (op termijn) voordelen voor onze online archiefbezoekers”.

Nieuwsgierig?

Lees het volledige verhaal van het RAR in het Archievenblad van september 2017.

Agenda

DE REE archiefsystemen is gesloten op:

- Tweede Paasdag
- Koningsdag
- Hemelvaartsdag
- Tweede Pinksterdag
- Eerste en Tweede Kerstdag
- Nieuwjaarsdag

Op 1 juni 2023 zijn wij vanwege de viering van ons 25-jarig jubileum vanaf 13.00 uur gesloten.

Workshops:

Woensdag 10 mei 2023
Dinsdag 12 september 2023
Maandag 6 november 2023

Gebruikersdag:

Maandag 27 november 2023 bij Het Utrechts Archief

 

Aanmelden nieuwsbrief