De landelijke zoekingang Locaties
Geschreven op woensdag 28 juni 2017 15:04
Een adres intikken op archieven.nl met als resultaat een overzicht van alle
documenten die ten aanzien van dat adres zijn opgemaakt, zelfs met foto’s of film – dat was de wens achter de landelijke zoekingang Locaties. Hoe verliep de ontwikkeling van de zoekingang Locaties? Wat waren de addertjes onder het gras? En wat gaat de toekomst brengen? Een interview met Hanke Jacobi, projectleider voor de totstandkoming van de zoekingang Locaties.
Aanleiding
“De zoekingang Locaties is een langgekoesterde wens van DE REE archiefsystemen. De landelijke zoekingangen Personen en Afbeeldingen bestaan al geruime tijd. We droomden van een ingang puur op locatie-zoektermen. Op adresgegevens, maar ook op bijvoorbeeld kadastrale aanduiding en via inzoomen op een kaart. Als er echter geen urgentie is, dan blijft het in eerste instantie bij een wens.”
“De start werd ons in de schoot geworpen door verzoeken van verschillende klanten om advies voor de meest aan te bevelen inrichting van de metadatastructuur bij bouwdossiers en hinderwetvergunningen. Nu konden we direct kijken naar de ideale presentatie van elk denkbare document waarin adresgegevens een rol spelen.”
De ontwikkeling
“In feite werd ons gevraagd om het ideale standaardmodel. Dit hebben we tijdens de ontwikkeling van de zoekingang Locaties duidelijk gemerkt! Het model dat we in gedachten hadden is meermaals gewijzigd en geoptimaliseerd. Uiteindelijk konden we ons ideaal in praktijk brengen bij onder andere de bouwdossiers van het Streekarchief Langstraat, Heusden Altena (SALHA). Hun metadata van bouwdossiers kregen precies de goede structuur voor het presenteren en doorzoeken online.”

De addertjes onder het gras
Bij SALHA werd als bijvangst een ongewenste beperking ontdekt. Het relatieflexveld voor adressen in MAIS-Flexis kon niet meer dan 100 adressen in een bouwdossier aan. “Zoiets voelt in eerste instantie als een domper, maar eigenlijk is het ontzettend prettig dat dit nu boven water kwam en opgelost kon worden.”
Hanke wijst wel graag op toepassing van geocodering in MAIS-Flexis. “Het plotten van de adressen op de kaart, zodat raadplegers via inzoomen kunnen zoeken, is heel eenvoudig in te richten in MAIS-Flexis. We willen stimuleren dat veel meer erfgoedinstellingen dat gaan gebruiken!” In de online handleiding staat stap voor stap beschreven hoe geocodering wordt ingesteld in MAIS-Flexis.
Een nieuwe uitdaging ontstond door de grote hoeveelheid adressen die in de loop van decennia zijn veranderd van huisnummer, van gemeente of van straatnaam. Vanwege bijvoorbeeld gemeentelijke herindeling of hernummering van een straat. “Ja, we hadden deze hoeveelheid niet van tevoren ingeschat en ontwikkelden een toevoeging aan het model voor een relatie tussen oud adres en nieuw adres. Daarbij ontdekten we een nu aanstaande doorontwikkeling.”
De toekomst
“Voor het relateren van oud huisnummer aan nieuw huisnummer bij een hernummerd adres, ontwikkelen we een uitbreiding op het model en we werken op dit moment aan het model voor kadastrale aanduidingen in de zoekingang Locaties.” Intussen groeit de zoekingang als kool met op het moment van dit schrijven 683.847 records. “Het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht voegt op dit moment hun keurvergunningen toe met locatiegegevens. Verder zien we boven verwachting veel archiefeenheidsoorten waarvan we de toepassing van locatiegegevens niet eens van tevoren hadden ingeschat. Er staan bijvoorbeeld geluidsbestanden in Locaties die ontsloten konden worden met adresgegevens. Prachtig!”
Informatie?
Wilt u meer informatie over gebruik van de zoekingang Locaties bij uw organisatie? Neem dan contact op met Hanke Jacobi via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..