Digitale looplijst bij Archief Eemland

  • Delen via Google+

“Dit maakt ons werk veel makkelijker”

Het aanvragen van archiefmateriaal voor raadpleging gaat traditioneel gepaard met papier. Het invullen van een kaartje met doorslag of het printen van een aanvraagbriefje zijn nu nog meestal de aanvang van het aanvraagproces. In een gemiddelde week van bezoekontvangst in studiezalen wordt hier aardig wat papier voor verbruikt.

Archief Eemland heeft daar een besparing op gemaakt door te gaan werken met een digitaal aanvraagsysteem, met behulp van MAIS-Flexis, en het werken met een iPad in het depot. Het archief Eemland werkt nu achter de schermen geheel digitaal (aanvragen, lichten en retourneren van archiefmatieriaal).

Bezoekers van het Archief Eemland kunnen nu archiefstukken via de website aanvragen.

foto depotmedewerker archief Eemland
Copyright foto: Gemeente Amersfoort

Op zijn tablet heeft William de Vries, depotmedewerker  van Archief Eemland, een continu overzicht van aangevraagde stukken, de plaatsbepaling van die stukken in het depot en de status van die stukken in het aanvraagproces. Hij kan met een blik op het scherm nagaan of stukken op dit moment worden geraadpleegd, of ze klaarliggen voor retour naar het depot, of dat ze gereserveerd zijn voor een volgend bezoek. Zijn collega’s op de studiezaal kunnen in MAIS-Flexis meekijken en bezoekers informeren over de door hun aangevraagde stukken. “Dit maakt ons werk zo veel makkelijker”, aldus publieksarchivaris Saskia Stouten van Archief Eemland.

De depotmedewerker heeft altijd een digitale afvinklijst beschikbaar tijdens het lopen van rondes voor het lichten van stukken, bij het afleveren op de studiezaal en bij het retourneren van de stukken. De laatste vink wordt gezet als een geraadpleegd stuk is teruggeplaatst in het depot.

Ook benieuwd wat het Archief Eemland er zelf over zegt? Neem dan hier een kijkje.

Heeft u belangstelling voor de digitale looplijst, neem dan contact met ons op via 050-311 2600 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Agenda

Donderdag 13 december
Vanaf 13.00 uur zijn wij i.v.m. het afscheid van Erik de Ree en Leo Schilperoord gesloten

Maandag 24 december
Aanmelden voor de Geschiedenis online Prijs is niet meer mogelijk

Maandag, dinsdag en woensdag 24, 25 en 26 december
Deze dagen zijn wij gesloten

Maandag 31 december en dinsdag 1 januari 2019
Op oudjaarsdag en op nieuwjaarsdag zijn wij gesloten

Maandag 7 januari 2019
Vanaf vandaag kan er gestemd worden op de Geschiedenis Online Prijs

Donderdag 7 februari 2019
Uitreiking van de Geschiedenis Online Jury- en Publieksprijs bij de KB te Den Haag. Raadpleeg voor het programma de website van de Geschiedenis Online Prijs

Trainingen

<< December 2018 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
101112141516
18202223
24252627282930
31      

Aanmelden nieuwsbrief