"Een stuk van honderden jaren oud, da's best wel gaaf!"

Transcriberen met de transcriptietool van DE REE archiefsystemen

Evelien Busse (23) is sinds februari 2016 als stagiaire drie dagen in de week aan het werk bij het RAR. Tijdens haar stage die tot eind juni van dit jaar duurt, transcribeert Evelien oude teksten uit Cartularia die deel uit maken van het archief van het Stadsbestuur van Culemborg. De teksten die in de Cartularia zijn geschreven gaan terug tot wel 1496. Met de transcriptietool van DE REE archiefsystemen worden deze oude teksten op basis van scans getranscribeerd. Eerder al is het RAR samen met vrijwilligers gestart met het transcriberen van charters uit het Oud Archief van Tiel en Zandwijk en charters uit het Stadsbestuur van Culemborg.

evelienbusse- RAR.2Evelien is geboren en opgegroeid in Culemborg, heeft een tijdje in Utrecht gewoond en volgt nu de master ‘Medieval Studies’ aan de Universiteit Utrecht. De master is een vervolg op haar bachelor Duits: ‘’de oude literatuur vond ik erg leuk, dat is voor mij dan ook de link geweest naar deze master”. Het RAR ontving eind vorig jaar een brief van Evelien met de vraag of er een stageplaats beschikbaar was. Na een eerste gesprek was het duidelijk; ze gaat aan de slag met het transcriberen van oude teksten. “Tijdens de twee cursussen Paleografie, welke ik als onderdeel van mijn opleiding heb gevolgd en die beide een half jaar duurden, dacht ik: hier ga ik wat mee doen!”. 

“Het feit dat het stuk al honderden jaren oud is, dat is best gaaf!’’

Evelien reist elke dag met de trein van Culemborg naar Tiel. Maar dat is vergeleken met haar eerdere uitwisseling van 5 maanden aan de Universiteit in Leipzig maar een klein stukje. “De documenten zelf vind ik het leukst, het is spannend om te weten wat er in de archieven staat. Het feit dat het stuk al honderden jaren oud is, dat is ook best wel gaaf!’’ Evelien ziet zichzelf wel in een archiefdienst werken: ‘’Het trekt me nu al erg aan, maar ik wil graag meer ontdekken. Het RAR is pas de eerste archiefdienst waar ik binnen kom. Ik heb altijd in de theorie en tussen de boeken gezeten.’’
Evelien is nu bezig met het transcriberen van het cartularium van het St. Petersgasthuis in Culemborg. “Hierin staat onder andere beschreven wie rechten had op welk stuk land en hoelang dat gold. Dit werd onder andere vastgesteld door de Heeren Schepenen van Culemborg. Er is ook een cartularium van de Armenpot of Heiligen Geest. Mensen met veel geld gaven daar geld of goederen aan, om te zorgen voor de ouderen en armen in Culemborg.’’ Evelien heeft verder nog examen gedaan in Latijn en dat komt nu goed van pas, want ook Latijnse teksten gaat ze nog transcriberen in de transcriptietool.

Werken met meerdere tekstblokken

De transcriptietool is volgens Evelien een geschikte manier om te werken aan transcripties: ‘’Het is heel fijn dat je kunt werken met meerdere tekstblokken en deze vervolgens na afronden kunt terugvinden in hetzelfde scherm.

Transcriberen onder redactie - goedkeuren en meteen op internet

Ook het systeem van transcriberen, redactie en publiceren is erg fijn. Vooral dat de transcriptie na ‘goedkeuren’ door Beatrijs direct op internet komt te staan werkt erg motiverend!’’. Archivaris Beatrijs van Dijk begeleidt Evelien bij het transcriberen: ‘’Ze verricht goed werk, het is niet vanzelfsprekend dat je zo snel thuis bent in het lezen en transcriberen van oude teksten. Evelien is echt talentvol!’’.

Agenda

DE REE archiefsystemen is gesloten op:

- Tweede Paasdag
- Koningsdag
- Hemelvaartsdag
- Tweede Pinksterdag
- Eerste en Tweede Kerstdag
- Nieuwjaarsdag

Op 1 juni 2023 zijn wij vanwege de viering van ons 25-jarig jubileum vanaf 13.00 uur gesloten.

Workshops:

Donderdag 16 februari 2023
Woensdag 10 mei 2023
Dinsdag 12 september 2023
Maandag 6 november 2023

Gebruikersdag:

Maandag 27 november 2023 bij Het Utrechts Archief

 

Aanmelden nieuwsbrief