Ervaring (vrijwillige) transcribenten van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

  • Delen via Google+

In het voorjaar hebben wij de transcribenten van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers benaderd met de vraag of zij hun ervaringen met onze transcriptietool zouden willen delen.

Toen was dat nog wat vroeg. Het gewenningsproces was in volle gang en het gebruik van de Transcriptietool in een experimenteel stadium, zo gaf men aan.

De oude methode

Bij het ECAL is men van oudsher bezig geweest met de transcriptie als pure hobby voor het leren van oud schrift. Hierbij was men met 6-7 personen  steeds bezig om allemaal dezelfde bladzijden te transcriberen, waarna die op de woensdagmiddag gezamenlijk werden gecorrigeerd. Eén of twee man zetten de transcriptie dan nog over in een word- of pdf-document, waarvan ieder later een exemplaar kon krijgen.

Door de transcriptietool moest men anders gaan werken dan men gewend was. Zo vond men het bijvoorbeeld  jammer dat niet iedereen tegelijkertijd aan een te transcriberen tekst kon werken.

Een klein half jaar later, na de zomervakantie, hebben we deze transcribenten opnieuw benaderd.

Nu kon men wel wat vertellen, aan het woord de heer S. Postma:

Hoewel niet iedereen al tegelijk aanwezig is geweest zijn we inmiddels na de vakantieperiode een paar keer samen gekomen. Tijdens de vakantie heeft Bas van Schoonhoven nog een paar aanpassingen gedaan en ik heb de indruk dat iedereen nu wel aan het systeem gewend is geraakt.

Aanpassingen

Een ieder transcribeert nu z’n “eigen” pagina, maar door een modificatie kunnen we ook alle 7 tegelijkertijd naar de tekst en de eventueel nodige tekstwijzigingen kijken tijdens de gezamenlijk controle.  Een enorme verbetering voor onze manier van werken.
Verder is het heel prettig dat er een nieuwe knop is gekomen waardoor de gehele, reeds getranscribeerde tekst, in één document zichtbaar en kopieerbaar is geworden.

Samenwerking

We vinden het heel fijn dat we met Bas goed kunnen communiceren en dat hij met ons meedenkt en eventuele bugs snel oplost.

Niemand van ons verlangt nog naar de oude methode!

tt-ecal

Benieuwd hoe een transcriptie oogt? Kijk dan op www.archieven.nl.

Agenda

Donderdag 21 maart 2019
ALV gebruikersvereniging MAIS bij het Gelders Archief

Vrijdag 29 maart 2019
Vandaag zijn wij tussen 14.00 en 17.30 uur niet te bereiken wegens verduurzaming van ons pand

Maandag en dinsdag, 3 en 4 juni 2019
Wij zijn aanwezig op de archiefdagen 2019 in Gouda, zien wij u daar?

Trainingen

<< Maart 2019 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
2628293031

Aanmelden nieuwsbrief

Projectondersteuning

Projectondersteuning

Bij verhuizen, fusie of reorganisatie