Ervaring (vrijwillige) transcribenten van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers
Geschreven op vrijdag 13 november 2015 09:06
In het voorjaar hebben wij de transcribenten van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers benaderd met de vraag of zij hun ervaringen met onze transcriptietool zouden willen delen.
Toen was dat nog wat vroeg. Het gewenningsproces was in volle gang en het gebruik van de Transcriptietool in een experimenteel stadium, zo gaf men aan.
De oude methode
Bij het ECAL is men van oudsher bezig geweest met de transcriptie als pure hobby voor het leren van oud schrift. Hierbij was men met 6-7 personen steeds bezig om allemaal dezelfde bladzijden te transcriberen, waarna die op de woensdagmiddag gezamenlijk werden gecorrigeerd. Eén of twee man zetten de transcriptie dan nog over in een word- of pdf-document, waarvan ieder later een exemplaar kon krijgen.
Door de transcriptietool moest men anders gaan werken dan men gewend was. Zo vond men het bijvoorbeeld jammer dat niet iedereen tegelijkertijd aan een te transcriberen tekst kon werken.
Een klein half jaar later, na de zomervakantie, hebben we deze transcribenten opnieuw benaderd.
Nu kon men wel wat vertellen, aan het woord de heer S. Postma:
Hoewel niet iedereen al tegelijk aanwezig is geweest zijn we inmiddels na de vakantieperiode een paar keer samen gekomen. Tijdens de vakantie heeft Bas van Schoonhoven nog een paar aanpassingen gedaan en ik heb de indruk dat iedereen nu wel aan het systeem gewend is geraakt.
Aanpassingen
Een ieder transcribeert nu z’n “eigen” pagina, maar door een modificatie kunnen we ook alle 7 tegelijkertijd naar de tekst en de eventueel nodige tekstwijzigingen kijken tijdens de gezamenlijk controle. Een enorme verbetering voor onze manier van werken.
Verder is het heel prettig dat er een nieuwe knop is gekomen waardoor de gehele, reeds getranscribeerde tekst, in één document zichtbaar en kopieerbaar is geworden.
Samenwerking
We vinden het heel fijn dat we met Bas goed kunnen communiceren en dat hij met ons meedenkt en eventuele bugs snel oplost.
Niemand van ons verlangt nog naar de oude methode!

Benieuwd hoe een transcriptie oogt? Kijk dan op www.archieven.nl.