Kranten in een vernieuwde weergave

  • Delen via Google+

Op dit moment werken we bij DE REE Archiefsystemen aan een nieuwe presentatie van de kranten in MAIS Internet. De oude weergave voldoet wel, maar het kan fraaier en ook functioneel zijn verbeteringen mogelijk en gewenst.

Een stukje van de nieuwe presentatie is al te zien bij het Regionaal Archief Rivierenland. De krantenpagina’s worden niet langer weergegeven met een pdf-icoon en een beschrijving, maar als thumbnail. En als de zoekterm op een krantenpagina is gevonden, wordt deze met een kleur geaccentueerd.

Wordt de pagina met een treffer aangeklikt, dan geeft de viewer de pagina op 200% weer, met de (eerste) gevonden term in het midden van het beeldscherm, ook weer geaccentueerd met een kleur. Lekker opvallend!

Klik hier voor een preview van de kranten bij het RAR

Toch zijn we nog niet tevreden: de performance is niet altijd zo snel als we zouden willen en het zoeken op meerdere termen tegelijk werkt niet altijd zoals verwacht. Dit heeft vooral te maken met de techniek die achter het PDF-formaat schuil gaat.

Mede daarom zijn we nu aan het onderzoeken of we met andere bestandsformaten, zoals geOCRde jpeg’s, betere resultaten kunnen halen. Hierin worden tevens lay-outkenmerken meegenomen waardoor tekstblokken kunnen worden onderscheiden. Hiermee wordt het mogelijk krantenpagina’s ook te doorzoeken bij de algemene zoekactie én wordt het mogelijk previews van de zoekresultaten te bieden, zonder direct de krantenpagina te openen. Met deze beoogde verbeteringen hopen wij u een krantenviewer te leveren die aansluit bij uw wensen en die van uw bezoekers.

Agenda

Donderdag 21 maart 2019
ALV gebruikersvereniging MAIS bij het Gelders Archief

Vrijdag 29 maart 2019
Vandaag zijn wij tussen 14.00 en 17.30 uur niet te bereiken wegens verduurzaming van ons pand

Maandag en dinsdag, 3 en 4 juni 2019
Wij zijn aanwezig op de archiefdagen 2019 in Gouda, zien wij u daar?

Trainingen

<< Maart 2019 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
2628293031

Aanmelden nieuwsbrief

Uw eigendom

Uw eigendom

Wat van u is blijft van u!