Release 24.3 MAIS-Flexis

Beschrijven

Op de pagina Beschrijven kunnen inventarissen, collecties en nadere toegangen worden gevuld met archiefmateriaal. Het vullen van een toegang kan via meerdere routes, namelijk handmatig of geautomatiseerd middels de Tabelimport of Ingest. Om handmatig vullen efficiënt te laten verlopen is het mogelijk om een reeks beschrijvingen toe te voegen. Deze functie is uitgebreid zodat deze beschrijvingen gelijk worden voorzien van nummer en kan de inhoud van de eerder geselecteerde beschrijving worden gekopieerd naar de nieuwe reeks beschrijvingen.

Daarnaast zijn twee nieuwe functies beschikbaar gesteld in Beschrijven. Zo is het mogelijk om op basis van een ritme akten te relateren aan scans met behulp van de functie ‘Akten relateren aan scans’. Deze functie is beschikbaar bij de top van een nadere toegang per inventarisnummer (NTNI). Met behulp van de functie ‘Transcribeer scans via Transkribus’ verstuurt MAIS-Flexis een reeks scans naar Transkribus die de scans vervolgens transcribeert en een alto-xml bestand terugstuurt. Dit bestand slaan we op in de Duurzame Digitale Opslag (DDO). De functie ‘Transcribeer scans via Transkribus’ bevindt zich in de pilotfase waardoor deze functie bij een beperkt aantal diensten beschikbaar is.

Fysieke stukken

Alle archiefstukken worden vastgelegd in fysieke blokken die te benaderen zijn op de pagina Fysieke stukken. Net zoals in Beschrijven zijn er meerdere bewerkingen mogelijk die uitgevoerd kunnen worden binnen een fysiek blok. In deze release zijn drie functies toegevoegd. Zo is het samenvoegen van waarden een functie die is op te roepen voor een bepaalde selectie stukken. Vanaf de top zijn de functies ‘Dupliceren naar nieuw blok’ en ‘Dupliceren naar bestaand blok’ op te roepen waarmee een duplicaatblok kan worden aangemaakt en gevuld.

Functies

In het verleden werd veel gebruik gemaakt van op maat gemaakte functies. In de loop van de tijd hebben we gepoogd functies algemener inzetbaar te maken zodat het beheer ook algemeen geregeld kan worden. De functies op maat werden voorheen per gebruiker per toegang gekoppeld maar worden na deze release op gebruikersniveau toegekend. Of de functie beschikbaar is, hangt af van het autorisatieniveau van de betreffende gebruiker op de toegang. Kortom had u voorheen toegang tot een bepaalde functie maar nu niet meer, neem dan contact op met support@de-ree.nl.

Digitaliseringsverzoeken

Vanuit MAIS-(M)DWS kunnen bezoekers een verzoek indienen om een archiefstuk te digitaliseren. Sinds de vorige release kan dit ook via MAIS-Flexis. Deze functionaliteit is uitgebreid/gewijzigd zodat een pashouder geselecteerd kan worden, zijn naam en e-mailadres niet meer verplicht en kunnen criteria die bepalen of gedigitaliseerd mag worden of niet, genegeerd worden.

Toegangen

Van een toegang kan een export worden gemaakt die vervolgens ingelezen kan worden in een andere MAIS-Flexis omgeving. Op de pagina Toegangen bestaat nu de mogelijkheid om deze exports in te lezen waarna hiervan een nieuwe toegang wordt gemaakt of een bestaande toegang overschreven.

Applicatiebeheer

In de module Applicatiebeheer staan nog een aantal menu-items die niet in de Webapplicatie beschikbaar zijn. Ook in deze release is er weer een extra pagina bijgekomen. Het inrichten van sorteermethoden is nu ook mogelijk in de Webapplicatie.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de opgeleverde functionaliteit. Lees dan https://help.maisflexis.nl/nl/mais-flexis/303-wat-is-er-nieuw-in-mais-flexis-in-release-24-3 of de volledige lijst met opgeleverde issues https://help.maisflexis.nl/nl/mais-flexis/150-laatste-wijzigingen-en-updates

OOK INTERESSANT VOOR JOU

Duurzaam verwerken van gescande bouwdossiers door het Stadsarchief Rotterdam

Lees verder

KLANTEN VERTELLEN OVER ONS

© DE REE - Certificering - CookiesPrivacyverklaring - Sitemap -
Ontwerp & site beheer door ForYou Media in samenwerking met Best4U.